5 manieren om meer signalen van het machinepark op te merken en storingen te voorkomen

5 manieren om meer signalen van het machinepark op te merken en storingen te voorkomen

Slijtages, afwijkende geluiden, vervuiling, lekkages enzovoort. De meeste machineparken geven ontzettend veel signalen af hoe het met de machines gaat. Een organisatie die deze signalen vroegtijdig opmerkt en hier vervolgens wat mee doet, kan veel ongeplande stilstanden voorkomen. Alleen hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie deze signalen (nog meer) op gaat merken? Lees in dit artikel 5 manieren om dit voor elkaar te krijgen.

1.      De meest bekende methode is het uitvoeren van inspecties. De kracht van een goede inspectie zit in de aandacht voor de juiste dingen in plaats van het afvinken van een inspectielijst. Een inspectielijst is een mooi begin. Toch komt het aan op de uitvoering. Zo kan het helpen om onderdelen schoon te maken tijdens het inspecteren of door mensen samen inspecties te laten lopen, om elkaar scherp te houden en van elkaar te leren. Komt er uiteindelijk toch een storing op een machine, welke je had kunnen voorkomen wanneer iets geïnspecteerd was? Dan heb je er een mooi inspectiepunt bij voor de volgende keer. Inspecties worden en blijven een krachtig middel wanneer je ze blijft verbeteren.

2.      Deel bevindingen met elkaar. Het sissende geluid van een luchtlekkage, een vervuilde sensor of een cilinder die net wat te harde klappen maakt. Als je niet weet dat dit niet hoort, hoe kan je er dan alert op zijn? Laat dit soort signalen zien of horen aan de productiemedewerkers (of elkaar) en bespreek de mogelijke gevolgen. Door dit soort praktijksituaties met elkaar te delen, leert een organisatie druppelsgewijs steeds meer over het machinepark. Ze hebben er immers gelijk een beeld of geluid bij. De volgende keer halen ze misschien wel een doekje over een vervuilde sensor heen of melden ze een lekkage voordat het zich uit in een (ver)storing.

3.      Creëer een omgeving waar afwijkingen opvallen. 5S wordt vaak ingezet om een efficiëntieverbetering te bereiken, maar is veel meer dan dat. Het is niet voor niets het fundament van TPM. Een schone en geordende werkomgeving zorgt voor rust en focus, oftewel aandacht voor de juiste dingen, waardoor afwijkingen sneller opvallen. Ook die van het machinepark. Denk aan een boutje dat op de grond ligt van een machine of afwijkende bewegingen en geluiden. Dit is veel lastiger op te merken wanneer je struikelt over rondslingerende pallets of op zoek bent naar gereedschap dat geen vaste plek heeft 😉.  

4.      Vraag actief aan medewerkers of ze iets opgevallen is aan het machinepark. Er simpelweg naar vragen stimuleert mensen om er meer op te letten. Je kan de vraag algemeen houden of specifiek vragen naar signalen. Dit is afhankelijk van het kennisniveau van de medewerkers. Het hoeft niet al te ingewikkeld. De gedachte hierachter is dat je een moment van aandacht creëert, dat er niet of minder zou zijn, als er helemaal niet naar gevraagd wordt. Daarnaast verbaas ik me geregeld hoe vaak de medewerkers toch iets hebben opgemerkt, wat ze zelf alweer vergeten waren. Door ernaar te vragen creëer je een “o ja!” moment, waarbij het toch weer bij ze naar boven komt.  

5.      Maak het laagdrempelig om signalen te melden. Misschien worden er al veel signalen opgemerkt, maar weten mensen niet wat ze hiermee moeten doen. Zorg ervoor dat het duidelijk is hoe en waar ze signalen kunnen melden. Dit kan in een systeem, met kaartjes, telefonisch, per mail, mondeling etc. Vind een manier die bij jouw organisatie past én laagdrempelig is. Let op dat ze niet een heel boekwerk hoeven te schrijven wanneer ze iets opvalt aan het machinepark. Dit kan beter kort, bondig en wat minder duidelijk, dan lang, uitgebreid en ietsje duidelijker. Vaak is er toch wel even overleg nodig en dat contact kan juist ook goed werken (in plaats van discussiëren dat de melding niet duidelijk is). Hierdoor zoeken mensen elkaar op, is er een dialoog, wat de aandacht voor het machinepark versterkt.

Het verzamelen van signalen is leuk, alleen je hebt er pas wat aan als deze signalen omgezet worden in acties. Wanneer je als organisatie enthousiast begint met het verzamelen van signalen, kan een organisatie zichzelf hiermee overspoelen met als mogelijk gevolg: verlamming. Want, waar begin je mee en hebben we daar wel genoeg capaciteit voor? Je kan beter wat minder signalen verzamelen en de resterende energie stoppen in het aanpakken van deze signalen, dan heel veel signalen verzamelen en geen energie of tijd meer hebben om daar wat mee te doen. Daarnaast motiveert het wanneer mensen zien dat er daadwerkelijk wat met de gemelde signalen gebeurt.