Preventief onderhoud is niet beter dan correctief onderhoud

Preventief onderhoud is niet beter dan correctief onderhoud

Veel productiebedrijven geven aan “van correctief naar (meer) preventief onderhoud” te willen gaan. Terwijl preventief onderhoud niet perse beter is dan correctief onderhoud. Preventief onderhoud kan namelijk onder aan de streep veel meer kosten dan het oplevert voor een organisatie. Lees in dit artikel hoe je de juiste afwegingen maakt binnen het onderhoud, zodat je preventief onderhoud wel effectief in kunt zetten binnen jouw organisatie.

Voordat je nadenkt over het type onderhoud is het eerst belangrijk om goed te weten hoe je wilt dat je machines gaan presteren. Onderhoud is namelijk geen doel op zich, maar een middel. Wil je bijvoorbeeld minder ongeplande stilstanden, dat de machines zo lang mogelijk mee gaan, dat ze veiliger worden om mee te werken, een hogere betrouwbaarheid of dezelfde beschikbaarheid maar dan tegen lagere onderhoudskosten?

Als het helder is wat je met je machines wilt, kan er gekeken worden hoe preventief onderhoud hier het beste in past. Er zijn binnen preventief onderhoud ontzettend veel opties zoals bijvoorbeeld periodiek onderhoud, onderhoud op basis van de conditie of voorspellend onderhoud. Dat geld ook voor correctief onderhoud. Voordat je maatregelen treft om de prestaties van de machines te verbeteren, is het belangrijk om je af te vragen of het wel relevant is om maatregelen te treffen. Als de kans dat er een bepaald type defect of storing optreed klein is en het effect hiervan ook klein is, dan is het waarschijnlijk beter om dat te laten voor wat het is. Dan is het zonde om hier je energie in te stoppen.

Zoveel verschillende storingen, zo veel kritische onderdelen, zoveel potentieel. Waar begin je? Een manier om te beginnen is het analyseren van opgeloste storingen. Bepaal hoe groot het risico van de storing is: Wat is het effect en hoe groot is de kans dat de storing weer optreed? Wanneer het risico groot genoeg is, stel dan de vraag: Welke maatregelen kunnen we nemen om de storing in de toekomst te voorkomen of het effect van de storing te verkleinen op deze machine (en indien van toepassing ook op de andere machines)? Dit is een manier om daadwerkelijk te leren van je storingen en een eenvoudige wijze om van brandjes blussen naar meer rust en controle te gaan.

Het gaat er niet om of je preventief of correctief onderhoud doet, maar dat deze afweging bewust wordt gemaakt. Het een hoeft niet beter te zijn dan het ander. Dat verschilt per organisatie en situatie. Stel daarom altijd de vraag: wat kost het en wat levert het op? In de praktijk blijkt het vaak lastig om hier concreet antwoord op te geven. Daarom heb ik een tool voor je waarbij dit denkproces is platgeslagen tot een simpel en overzichtelijk model op 1 A4. Het is een risicomatrix die toepasbaar is binnen elke industrie, welke helpt om bewust keuzes te maken binnen het onderhoud, de risico’s te verkleinen en de controle over het machinepark te vergroten. 

Deze kan je hier downloaden: de download linkt werk niet excuses, stuur mij een berichtje wanneer je deze wilt ontvangen.