5 ongewone principes waarmee je de magie in jouw fabriek terugbrengt en samen moeiteloos meer output creëert.

Ik heb het nog niet van de daken geschreeuwd, maar momenteel ben ik een boek aan het schijven! De titel van het boek? Niet heel verassend: Moeiteloos meer output. Met als ondertitel: 5 ongewone principes waarmee je de magie in jouw fabriek terugbrengt en samen moeiteloos meer output creëert. Want de magie? Die is in veel fabrieken ondergesneeuwd. In december dit jaar komt het boek uit. Toch wil ik graag deze 5 principes vast met je delen, omdat ik het gewoon niet langer aan kan zien of horen hoe organisaties zichzelf in de weg lopen… en vaak ook nog hulp inschakelen waarmee ze zichzelf nóg vaster zetten.

Hier komen ze:

1.        Van doorpakken naar vertragen

In veel organisaties wordt er gedacht dat ze nog harder moeten werken of dingen nog beter moeten doen om betere resultaten te creëren, terwijl er iets heel anders is wat hun organisatie hierin afremt. Dit merk je alleen niet op door nog harder of beter met elkaar te werken, maar door te vertragen. Hierdoor stap je uit het hamsterwiel van het inhoudelijk oplossen van allerlei problemen die iedere keer net even anders zijn en ga je zien wat al deze problemen op een diepere (niet inhoudelijke) laag in jouw organisatie met elkaar verbindt en doe je daar de acties op. Dit vraagt om uitzoomen in plaats van inzoomen. Het is de vertraging hierin die uiteindelijk zorgt voor een versnelling.

2.      Van analyseren naar ontdekken

Organisaties beperken zichzelf vaak met hun analyses. Bij inhoudelijke problemen werken analyses goed, maar bij dieperliggende problemen in jouw organisatie werkt analyseren averechts. Wat we weten is beperkt. Er is namelijk veel meer. Zeker bij dieperliggende problemen. Analyses richten zich op dat wat we weten en zien. De analyses die we maken zijn misschien wel juist, maar niet compleet. Veel organisaties ontnemen zich daarmee de mogelijkheid om te ontdekken wat er nog meer is. Terwijl juist buiten het weten de meest duurzame en waardevolle oplossingen liggen voor de dieperliggende problemen in organisaties.

3.      Van creëren naar laten ontstaan

De meeste organisaties werken hard om iets te laten werken of om iets te veranderen. En dat werkt. Maar zodra de druk eraf is of de aandacht verslapt, vallen organisaties vaak weer terug. De organisatie is niet echt getransformeerd. Een organisatie transformeren vraagt niet om iets te creëren of te veranderen, maar door ruimte te geven aan de beweging die er van nature al is in een organisatie, zodat er een transformatie zal ontstaan. Veranderingen veren terug. Dit ligt niet aan jouw organisatie, maar is overal zo (tenzij je er dus bovenop blijft zitten, maar dat is vaak niet gezond om vol te houden en dus niet duurzaam). Transformaties zijn blijvend en brengen je naar veel mooiere plekken dan die je van te voren bedacht hebt. Ons denken is immers maar beperkt.

4.      Van resultaatgericht naar interactiegericht

Veel organisaties zijn gericht op het hebben van controle over hun resultaten. Toch zijn resultaten slechts een gevolg. Een gevolg van de keuzes en acties die de mensen met elkaar maken. Het is de kwaliteit van de interactie die de kwaliteit van deze keuzes en acties bepaald en daarmee het resultaat én de duurzaamheid hiervan. Het hebben van controle over de productieresultaten (als dit bestaat) leidt niet tot betere resultaten die werkelijk duurzaam zijn. Wil je betere resultaten creëren met jouw fabriek die duurzaam zijn? Dit vraagt om een krachtige interactie tussen de mensen in jouw organisatie en een leider die hier impact op heeft.

5.      Van voorkomen naar leren

In veel organisaties zijn de mensen (ongemerkt) druk met het voorkomen van problemen. Wat heel waardevol lijkt, maar waarmee ze zichzelf ook de kans ontnemen om als organisatie echt te leren en te verbeteren, zodat voorkomen uiteindelijk niet meer hoeft. Dit voorkomen kan in hele duidelijke handelingen zitten, maar zit meestal in hele subtiele handelingen. Door deze voorkomende (compenserende) handelingen stap voor stap te elimineren, bevrijd je stap voor stap jouw organisatie van deze krampachtigheid en ontstaat er meer ruimte voor groei en verbetering. 

-----

In mijn boek werk ik deze 5 principes uit (incl. voorbeelden en welke mindf*cks hier aan ten grondslag liggen) en hoe je deze principes soepel en praktisch integreert in jouw dagelijkse manier van werken en de boel tegelijk niet helemaal ontregelt. 😉

Ps. het boekproces volgen of meer tips en inzichten ontvangen? Volg mij dan op LinkedIn en abonneer je op mijn nieuwsbrief!