Hoe je jouw organisatie wél duurzaam en soepel verandert, zodat jouw fabriek moeiteloos een stabiele en blijvend hogere output gaat creëren.

“Annelies, wat je schrijft is zo herkenbaar en logisch. We proberen ook wat jij schrijft, maar…” Hoe krijg je de mensen mee? Hoe creëer je draagvlak? Hoe ga je om met weerstand? Hoe zorg je ervoor dat het standhoudt? En dat de mensen het blijven doen? De afgelopen weken kreeg ik veel vragen van deze strekking. Vragen waar ik eigenlijk geen antwoord op heb, omdat mijn aanpak aanzienlijk verschilt van de traditionele veranderaanpak en dit soort thema’s daarom geen ding zijn. Hiervoor neem ik je in dit artikel mee in de gedachtegang achter mijn aanpak. Een aanpak waarin al veel zwaarte en complexiteit wegvalt, omdat dit helemaal niet nodig is om de blijvende transformatie die jij wilt zien in jouw organisatie (of zelfs mooier dan je je kan voorstellen) te realiseren.

Je verandert je organisatie niet door deze te veranderen. Dat noem ik forceren. En werkt, tot een bepaalde hoogte. Maar zodra de aandacht verzwakt, veert de organisatie makkelijk terug naar nagenoeg de oude situatie. Jouw organisatie moet dan keihard werken om de resultaten met elkaar vast te houden, laat staan om deze verder te verbeteren. En wanneer dat niet lukt, en een organisatie terugvalt, blijkt dat er helemaal niet veel veranderd is. Een bekend fenomeen. Er zijn immers niet voor niets zoveel boeken en studies over organisaties veranderen en hoe om te gaan met weerstand enzovoort. Iets willen forceren is gewoon lastig.

Wat mij betreft is het willen veranderen van een organisatie een achterhaald principe en iets wat enkel in noodsituaties van waarde kan zijn. En dus niet om een organisatie te laten excelleren. Later in dit artikel deel ik waarom er alsnog zoveel organisaties (zeker in de maakindustrie) wel voor dit principe kiezen.

Je verandert een organisatie wel door het creëren van beweging. En beweging creëer je door los te maken wat er vast zit. Later in dit artikel vertel ik je hoe je dat doet. Beweging is er namelijk altijd, tenzij dit geblokkeerd wordt. Vaak door de leiders van een fabriek zelf, waardoor ‘het niet stroomt maar stroopt’ en een ware transformatie uitblijft.

Je weet van te voren niet wat het beste is voor jouw fabriek en wat er nodig is om jouw fabriek echt te laten excelleren. Hoe slim, ervaren en begaafd je ook bent. Ik weet het ook niet. Al denken we het (soms) wel te weten, waardoor de kans groot is dat je jouw organisatie (onbewust) in een bepaalde mal probeert te drukken, waarvan je denkt dat deze goed is, maar eigenlijk de organisatie beperkt. Wanneer je wilt dat jouw organisatie echt gaat excelleren en dus de mooiste resultaten gaat behalen, dan heb je hiervoor de ruimte te scheppen om dat te laten ontstaan.

Waarom de meeste organisaties toch hun organisatie proberen te veranderen door de organisatie te veranderen? Directe veranderingen kan je plannen. In tijd en in uitkomst. Dat kan je niet wanneer je veranderingen realiseert door het creëren van beweging in jouw organisatie. Dan weet je namelijk niet welke veranderingen er precies vanuit deze bewegingen volgen en wanneer. Het veranderen van jouw organisatie door direct te veranderen geeft daarom veel meer een gevoel van controle, waardoor hier meestal de voorkeur naar uit gaat. Toch vraagt dit wel veel tijd en energie van een organisatie en zijn de resultaten vaak niet blijvend. Wat ook verklaard waarom resultaten vaak terugvallen nadat consultants weer vertrokken zijn.

Veranderingen die je laat ontstaan door het creëren van beweging brengen veel sneller een veel waardevollere uitkomst dan wat je van te voren had kunnen bedenken. Daarnaast realiseer je op deze manier veranderingen en dus resultaten die blijvend zijn, omdat je jouw organisatie hiermee echt transformeert.

Hoe je beweging creëert in jouw fabriek? Niet door het zoveelste verbeter- of veranderproject dat start met een big-bang (deze blokkeren beweging in organisaties juist vaak), maar door de juiste interventies op het juiste moment te doen. Deze interventies kenmerken zich door hun concreet- en compactheid. Ze zijn niet groot, zwaar en complex van aard, maar juist licht, specifiek en simpel. Deze interventies kunnen van alles zijn (een gesprek, een vraag, een aanpassing in een proces of structuur etc.).

Doordat je het klein houdt, zijn er ook kleine openingen nodig om dit bij de mensen te introduceren. Daarnaast neem je de mensen stap voor stap mee in een verandering die je laat ontstaan in plaats van dat er een verandering opgelegd wordt. Je hoeft hierdoor de mensen niet van een hele verandering te overtuigen voorafgaand, maar laat ze onderdeel zijn van de verandering. Hiermee schep je de kaders en geef je tegelijk de ruimte om jouw organisatie echt te laten excelleren.

En precies hierin ondersteun ik fabrieken samen met mijn team. Geen dikke rapporten, complexe analyses, consultants die uren rondlopen in jouw fabriek om de mensen mee te nemen enz. Maar precies de prikkels om een blijvende transformatie te realiseren, zodat jouw fabriek moeiteloos een stabiele en blijvend hogere output gaat creëren.  

Benieuwd hoe jij moeiteloos meer output kan creëren in jouw fabriek? Plan dan een vrijblijvend strategiegesprek in via de website.