Hoe je van het beheren naar het beheersen van een machinepark gaat.

Moeiteloos een stabiele en blijvend hogere output creëren, vraagt niet om een organisatie die het machinepark beheert maar om een organisatie die het machinepark beheerst. De meeste fabrieken zijn ontzettend druk met het beheren van hun machinepark, maar beheersen deze niet. Een gebrek aan beheersing van het machinepark leidt niet alleen tot downtime, maar ook tot inefficiënties en kwaliteitsproblemen. Lees in dit artikel wat het verschil tussen het beheren en het beheersen van een machinepark is en hoe je ervoor zorgt dat jouw organisatie het machinepark wél gaat beheersen.

Het verschil tussen een machinepark beheren en beheersen? Een machinepark beheersen doe je samen. Dit vraagt om een optimale synergie tussen de mensen en de machines. Organisaties die hun machinepark beheren, zijn vooral gericht op de losse elementen. Zo richten ze zich op het verbeteren van het onderhoud an sich, de kennis en ervaring an sich, de machines an sich, de kwaliteit an sich, de data an sich enzovoort.

Dit zijn belangrijke elementen, maar wanneer deze elementen onvoldoende samen komen, volgt beheersing niet. Beheersing van het machinepark zit niet in deze losse elementen, maar in dat wat deze elementen met elkaar verbindt (hier kom ik later in dit artikel op terug).

Waarom organisaties zich toch richten op het beheren van hun machinepark? Het verbeteren van deze losse elementen levert vaak mooie resultaten op. Het is heel concreet en afgebakend om hiermee aan de slag te gaan. Het geeft een gevoel van controle van als we aan X draaien dan volgt Y.

Alleen het volhouden hiervan is vaak lastig, wanneer dit onvoldoende aansluit en dus samenkomt met de andere elementen. Hierdoor lijkt het alsof je als organisatie continu achter de feiten aanloopt. Werk je hard aan A, loopt het bloed er bij B alweer uit. Hierdoor kost het steeds meer tijd, energie en dus mensen om de huidige resultaten met elkaar te verbeteren, laat staan om deze vast te houden.

Als de resultaten uiteindelijk dan toch terugvallen reageren de meeste fabrieken hierop door nóg harder met elkaar aan deze elementen te werken. En met een beetje pech schakelen ze een consultancy partij in die nog meer (verfrissende) elementen verzint waar ze óók nog aan zouden kunnen werken (met alle goede bedoelingen).

Hoe je ervoor zorgt dat jouw organisatie wél het machinepark gaat beheersen? Zoek het niet in de losse elementen. Zoek het in dat wat al deze elementen met elkaar verbindt en verbeter dat. Hiervoor hoef je niet op een yoga mat te zitten en te mediteren. Dat wat deze elementen met elkaar verbindt is namelijk gewoon de structuur waarin jullie werken.

En wat ik met structuur bedoel, gaat over een heel specifiek proces. Er is één proces dat al deze losse elementen met elkaar verbindt. Wanneer je als organisatie dít proces beheerst, volgt beheersing van het machinepark en creëer je samen moeiteloos een stabiele en blijvend hogere output.

In de meeste fabrieken is dit proces niet, nauwelijks, half, veel te algemeen of ineffectief ingericht. De afgelopen 8 jaar heb ik gewerkt aan de ontwikkeling van dit proces en een methode ontwikkeld, genaamd Manchine Reliability®, om dit echt goed neer te zetten in fabrieken. Dit is inmiddels al bij meerdere fabrieken succesvol geïmplementeerd, waarmee zij de volgende resultaten hebben behaald binnen 6-12 maanden:

  1. Een 5-20% hogere OEE.
  2. Een vermindering van de machinestoringen van 30-60%.
  3. Een 10-35% verhoging van de productiviteit van de medewerkers.  
  4. Een verlaging van de werkdruk.
  5. Een verlaging van de productiekosten.

Het voelt alleen schandalig om deze resultaten te claimen met het proces en de methode die ik hiervoor ontwikkeld heb. Deze resultaatsprongen zijn namelijk mogelijk omdat fabrieken zelf al hard gewerkt hebben aan al die losse elementen. Dit is alleen de missende link die alle gedane investeringen en inspanningen hierin echt laat renderen. Het resultaat waar jouw fabriek zelf al hard voor gewerkt heeft, komt hiermee los.

Benieuwd hoe jij moeiteloos meer output kan creëren in jouw fabriek? Plan dan een vrijblijvend strategiegesprek in.