Waar het ware goud zit in jouw fabriek (spoiler: niet in de mensen).

Het was de zoveelste poging om de uptime van hun machinepark structureel te verhogen en nu mocht ik eraan geloven. Ik was bezig met een Lean belt certificering en kreeg dit project toegewezen. Het was de eerste keer dat ik zoiets ging doen. En heel eerlijk, ik had werkelijk waar geen idee hoe ik dat ging doen, wat ik blijkbaar uitstraalde. “Als het makkelijk was geweest, dan hadden we het wel opgelost” zei iemand nog tegen mij. Ik lachte wat schaapachtig mee om vervolgens weer druk te scrollen door de zoveelste dataset die ik toegestuurd had gekregen.

Na urenlang gescrold te hebben, zag ik totaal geen verbanden. En ook de gesprekken die ik met de mensen voerde leidde niet tot een eenduidig antwoord. Iets met een ‘verouderd machinepark’, ‘te weinig budget’, een ‘gebrek aan kennis en ervaring’, ‘eigenaarschap’ of ‘het leiderschap’. Lang verhaal kort, ik kon mijn vinger er niet achter leggen waarom hun machinepark niet draaide zoals ze dat wilden.

En wat het vooral verwarrend maakte, was dat ze zelf al ontzettend veel gedaan hadden om de uptime te verbeteren. Alles was er al. Denk aan een onderhoudsbeheersysteem, onderhoudsplannen, smartsensoren, opleidingsplannen, zelfs een interne opleidingsschool, maintenance engineers, reliability engineers, zeer ervaren operators en dagelijkse ochtend overleggen enzovoort.

Alles was er. En toch… liep het niet zoals ze wilden. Dat frustreerde en zorgde voor onrust, spanningen en een aanhoudende gejaagde sfeer in hun fabriek. En ik? Ik had nog steeds geen idee hoe dit te doorbreken. Totdat een uiterst eerlijke operator, die na de zoveelste keer door mij bevraagd werd, vroeg: “Annelies, waarom zou het nu wel lukken?”.

Daar stond ik met mijn mond vol tanden, omdat ik mij besefte dat ik precies hetzelfde deed als alle pogingen die ze ervoor al hadden gedaan. Ik zocht naar ‘iets’ om te verbeteren. Ik zocht naar delen om te verbeteren. In de hoop dat dat het verschil zou brengen en zou leiden tot een doorbraak. Alleen dat hadden ze al tot in den treure gedaan (en niet half).

Gedesillusioneerd ging ik die dag naar huis. Er was zo veel potentieel, maar ook al zo veel gedaan en ineens, toen ik op mijn fiets zat, besefte ik het: het potentieel zit ertussen! Hoe al die processen, communicatie, mensen, machines, onderhoudsplannen, projecten enzovoort op elkaar aansloten, hoe dit allemaal met elkaar gesynchroniseerd is.

Het zit ertussen! En het kon mij toen ook niet schelen of dit waar was of niet, maar het was in ieder geval wel anders dan wat ze al gedaan hadden. Dus vanuit een beetje bluf, met goede moed en geen betere argumentatie dan dit, mocht ik aan de rest uitleggen dat we juist met ‘hetgeen’ tussen al die delen aan de slag moesten gaan om de uptime structureel te verhogen en meer rust en stabiliteit in de operatie te creëren.

Er werd niet gelijk gejuicht 😅. Maar we gingen er wel wat mee doen. Lang verhaal kort: we schaarden het onder het kopje ‘het verbeteren van de samenwerking’ en zo geschiedde. Niet wetende dat binnen 4 maanden de stilstanden op de meeste productielijnen halveerden (zonder één Pareto analyse te doen). Dit zorgde voor meer rust en stabiliteit in de operatie en een verlaging van de werkdruk.

De combinatie van meer twinkelende ogen van de mensen en machines die ‘ineens’ veel beter gingen draaien voelde magisch. Het voelde als ultieme controle door de synergie die er ontstond tussen de mensen en de machines. Ik vergelijk het wel eens met een man met een klassieke auto, die ook echt één kunnen zijn.  

Het goud zit niet in de mensen of in de machines, maar in de synergie hiertussen. En daar wil ik zo veel mogelijk fabrieken (meer) kennis mee laten maken. Vooral omdat er zo ontzettend veel fabrieken zijn die een soortgelijke strijd aan het voeren zijn waar ze keihard werken aan meer rust en stabiliteit in hun fabriek en daarmee structureel betere resultaten, maar dit keer op keer uitblijft of weer terugvalt in de hoop dat het volgende project ze dit wél zal brengen.

Benieuwd hoe jij moeiteloos meer output kan creëren in jouw fabriek? Plan dan een vrijblijvend strategiegesprek in via de website.